GAZİ ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ
Sayfada; -süreli yayınlar toplu kataloğu, -fazla süreli yayınlar, -tezler, -yeni gelen kitaplar, -elektronik dergiler, -konu başlıkları, kütüphaneler ve bilgi merkezleri, -yayınevleri, -Cd-Rom veri tabanları, -Online veritabanları, -VEDES gibi linkler var.
Süreli yayınları bir kelime girerek tarayabiliyoruz.Tarama sonucunda link vermiyor.Tezleri konu başlıkları altında vermiş ve tarama tezin başında geçen bir kelimeyi girerek yapılabiliyor( bana göre bu açıdan pek kullanışlı değil) ve yine sonucu verdiğinde link yok.
Kütüphaneye yeni gelen kitapları tıp, fen gibi konu başlıkları altında vermiş.Academic Press'in 174 tane online dergisi üç aylık süreyle kullanıma açık.Dünyadaki ve Türkiye'deki bazı kütüphane ve bilgi merkezlerine link sağlamış.Bazı online veritabanlarına account ve password vererek 30 Kasım'a kadar erişim sağlıyor.
JSTOR (Journal Storage Online)
Basılı dergileri elektronik ortamda depolayıp, üyelere elektronik olarak sağlamayı amaçlayan bir projedir.1995'de kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon.
-enter jstor, -about jstor, -news¬es, -demo diye linkleri var.
Kullanmak için üye olmak gerekiyor.Türkiye'den sadece Koç ve Bilkent Üniversiteleri üye.
Konuya göre, isme göre dergileri listelemiş ama üye olmadığın için search yapılmasına izin vermiyor.Yine
Resources for Librarians diye bir link var ve kullanmak için üye olmak gerekiyor.JSTOR Demonstration Database'e demo için üç tane dergiyi koymuşlar.Arama yapıp makalelere erişim sağlanabiliyor ama printe izin vermiyor.
MEDLINE
Medline servisine gittiğiniz
zaman PubMed ile karşılaşıyorsunuz.PubMed Pre-Medline ve Medline'daki dokuz milyon citationa erişim sağlayan bir arama servisidir. Tarama yaptığınızda sonucu yazara ve ilgili makalelere linkle birlikte veriyor.-overview, -help/FAQs, -advanced search, -MeSH Browser, -clinical queries gibi linkler var.
Journal Browser'da dergileri tarayabiliyoruz yani "lancet" diye girersen önce karşına iki tane lancet diye dergi çıkarıyor, sonra bunlardan birini seçtiğinde o dergide geçen makalelerin künyelerini veriyor.
PubMed'deki dergilerin listesini görebilirsiniz.
MeSH browsera herhangi bir terimi girdiğinizde, MeSH 'deki hiyerar?iyi görebilirsiniz.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed
TBMM
Sayfaya girince ilk başta kırmızı ve mavi renkler dikkatinizi çekiyor.Düzenleme açısından hiç hoş değil.
-Anayasa, -TBMM iç tüzüğü, -gündem, -milletvekilleri arama, -meclis tutanakları -son tutanak, -tutanak kelime bazlı arama, -kanun tasarı ve teklifleri arama, -komisyon raporları arama, -basın açıklamaları, -TBMM teşekkülü, -biyografiler…..gibi sonu gelmeyecek sandığınız sayıda link var(belki biraz abarttım ama sayfa düzeni sizi böyle düşünmeye itiyor).
Anayasayı türkçe ve ingilizce veriyor.Madde no'su ile ulaşım ve içerik tarama var.Milletvekillerini (eğer varsa); ad, soyad, il, partiye göre tarayabiliyorsunuz ve fotoğrafla birlikte kısa özgeçmişlerini okuma şerefine nail oluyorsunuz.20 ve 21.dönem tutanaklarını tamamlanmış ya da basılmış adları altında görebilirsiniz.Genel kurul tutanaklarını; dönemi, yasama yılı, başlangıç ve bitiş tarihine, kelimeye göre tarayabiliyorsunuz.Yine kanun tasarı ve tekliflerini, 21. Dönem komisyon raporlarını tarayabiliyorsunuz.
Biyografilerde; cumhurbaşkanları, cumhuriyet senatosu başkanları, meclis başkanları, hükümet başkanları var.
Bağlantılarda; ulusal parlementolar ve kuruluşlar (Batı Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Hindistan Parlementosu…gibi), mecliste grubu olan siyasi partiler, bazı kamu kurum ve kuruluşları gibi linkler var.
Yine 21.dönem milletvekillerini illere göre listelemi?.
Siyasi partiler adı altında ise 1859 Fedailer Cemiyeti'nden başlayıp günümüze kadar gelmiş.Genel başkanları, üyeleri gibi bilgiler vermiş.