H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü
KÜT 655: Elektronik Bilgi Kaynakları ve Bilgi Hizmetleri (Güz 1999)
Yaşar Tonta <tonta@hacettepe.edu.tr>

BİLGİ KEŞFETME VE ERİŞİM ARAÇLARI

Bundan önceki iki haftada belli başlı elektronik bilgi kaynaklarını ve elektronik kütüphaneleri incelemiştik. Bu hafta ise Internet üzerinde bulunan son derece zengin, ama çoğu zaman yeterli bir şekilde dizinlenmemiş bilgi kaynaklarının nasıl “keşfedilebileceği” (information discovery) ve bu kaynaklara nasıl erişim sağlanacağı üzerinde duracağız. Muhtemelen şimdiye kadar hepinizin zaman zaman kullandığı arama motorları ( Alta Vista, Yahoo!, Magellan, HotBot, Excite, Open Text, Lycos, Infoseek, Northern Light, AraBul, FindIt (Türkçe), Nerede?, List2000, vd.), süper arama motorları ( Dogpile, SuperSeek, Inference Find, vd.), akıllı ajanlar (intelligent agents) ve bilgi robotlarını (knowbots) daha yakından inceleyeceğiz. Söz konusu bilgi keşfetme ve erişim araçları ile örnek aramalar yaparak bu araçları kapsam, arama mantığı, kullanıcı arabirimi vb. yönleriyle karşılaştırarak değerlendireceğiz. Arama motorlarının değerlendirilmesi ve bu sırada bulunacak kaynaklardan yararlanarak oluşturacağınız bir de ödev var. Ödevle ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda verilmektedir.

Konuyla ilgili çok kapsamlı bir kaynakça verilebilir. Ancak ders için özellikle aşağıdaki kaynakların gözden geçirilmesinde yarar var:

Internet üzerindeki arama motorlarının tam listesi için bkz. “Annotated Guide to World Wide Web Search Engines”: http://www.ciolek.com/SearchEngines.html veya “Yahoo!”: http://www.yahoo.com/Computers_and_Internet/Internet/World_Wide_Web/Searching_the_Web/Search_Engines/ Akgül tarafından hazırlanan sayfada (http://yardim.bilkent.edu.tr/baslama.html) da belli başlı arama motorlarının adresleri verilmektedir. (Arama motorları ve rehberler ile ilgili en popüler 10 sitenin adresleri için Stokes’un makalesinin 23. sayfasına bakınız.)

Marilyn Pedram, "Introduction to Search Engines", http://www.kcpl.lib.mo.us/search/srchengines.htm (Belli başlı 7 arama motoru hakkında genel bilgiler verilmiş (kapsam, dizinlenen site sayısı, arama mantığı, kullanıcı arabirimi, vs.) ve her bir arama motoru çeşitli yönlerden değerlendirilmiş. Karşılaştırmalı tablonun fotokopisini isteyenler benden alabilir. Ayrıntılı değerlendirmeleri yukarıdaki adresten incelemenizde yarar var. Ödev sırasında farklı arama motorlarının niçin farklı sonuçlar verdiği konusunda bu değerlendirmelerden yararlanabilirsiniz.)

Arama motorları ile ilgili gelişmeleri veren, arama motorlarının nasıl çalıştığı, ne kadar sıklıkla günlendiği vb. çok çeşitli hususlarda bilgi veren ve Danny Sullivan tarafından derlenen Search Engine Watch ( http://www.searchenginewatch.com ) web sitesi ziyaret edilmesi gereken adreslerden birisi. Arama motorlarının karşılaştırmalı analizini içeren bir tablo da aynı sitede yer alıyor (http://www.searchenginewatch.com/reports/reviewchart.html). Tablonun 4 Kasım 1999'daki haline buraya tıklayarak erişebilirsiniz.)

“Finding Information on the Internet: A Tutorial,” http://www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/FindInfo.html (Bu kaynağa daha önce bakmıştınız. Yazıda arama motorları ile ilgili çok yararlı bilgiler var. Belli başlı arama motorlarının nasıl kullanılacağı örneklerle açıklanmış.)

Feldman, Susan. "Search engines" Encyclopedia of Library and Information Science içinde (Vol. 64 s. 218-243) Ed. Allen Kent. 1999. (Fotokopisi bende var.)

Chung, Soon M. and Johnyoung Lee. "Information discovery on the Internet" Encyclopedia of Library and Information Science içinde (Vol. 62 s. 146-157) Ed. Allen Kent. 1998. (Fotokopisi bende var.)

“Meta-Search Engines”, http://www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/MetaSearch.html (Yine aynı sitedeki bir başka sayfa. Üç süper arama motorunun (Dogpile, Inference Find ve MetaCrawler) karşılaştırmalı analizi.)

Mustafa Akgül, “Kütüphaneciler İçin Internet Başlangıç Noktaları,” ,” Türk Kütüphaneciliği 10(3): 297-304, Eylül 1996. (300-302. sayfalarda Internet arama motorlarının adresleri veriliyor. Sürekli güncel tutulan bu listenin elektronik kopyası için bkz. http://yardim.bilkent.edu.tr/baslama.html. Aynı adreste arama motorlarının ve süper arama motorlarının da adresleri veriliyor.)

Anthony Beavers, "Evaluating Search Engine Models for Scholarly Purposes: A Report from the Internet Applications Laboratory." D-Lib Magazine, December 1998. Kopyası için bkz. http:/yunus.hun.edu.tr/~tonta/courses/fall99/kut655/srch-engines-12beavers.htm)

Heting Chu, "Search Engines for the World Wide Web: A Comparative Study and Evaluation Methodology" (Kopyası için bkz. http:/yunus.hun.edu.tr/~tonta/courses/fall99/kut655/search-engines.htm)

Eric T. Davis, A Comparison of Seven Search Engines, (Kopyası için bkz. http:/yunus.hun.edu.tr/~tonta/courses/fall99/kut655/search-engines-paper.htm)

Dave Beckett, Search Engines Corner: Polishing Your Searches, Ariadne (Kopyası için bkz. http:/yunus.hun.edu.tr/~tonta/courses/fall99/kut655/search-engines.html)

Xiaoying Dong and Louise T. Su, “Search Engines on the World Wide Web and Information Retrieval from the Internet: A Review and Evaluation,” Online & CDROM Review 21(2): 67-81, 1997. (Arama motorlarıyla ilgili belli başlı özellikleri basit bir dille anlatan, konuya henüz aşina olmayanların da kolayca anlayabileceği bir makale. Fotokopisini benden alabilirsiniz.)

Candy Schwartz, “Web Search Engines,” Journal of the American Society for Information Science 49(11): 973-982, 1998. (Web arama motorlarının tarihi, şimdiki durumu, arama motorlarının arama özellikleri, performans değerlendirme, arama motorlarının geleceği, vs. Kapsamlı bir kaynakça içeriyor. Yazar Web üzerinde konu taraması ve arama hizmetleriyle ilgili güncel bir web sayfasının da sahibi (bkz http://www.simmons.edu/~schwartz/mysub.html ; http://www.simmons.edu/~schwartz/mysearch.html).

Joseph W. Janes and Louis B. Rosenfeld, “Networked Information Retrieval and Organization: Issues and Questions,” Journal of the American Society for Information Science 47(9): 711-715, 1996. (Arama motorlarının değerlendirildiği çalışmalar özetleniyor

Mark K. Stokes, “The Case of the Missing Tags: The State of Internet Search Engines & Directories,” OnTheInternet 4(3): 16-23, 32-33, May-June 1998.

Mark Stokes, “Intelligent Agents: As Smart As They Think They Are?” OnTheInternet 4(4): 7-8, 12, July-August 1998. (Yazar Inquisit (http://www.inquisit.com) adlı akıllı ajan hakkındaki deneyimini yansıtıyor. (Bu adres halen geçerli. http://biznet.maximizer.com/inquisit/index.html sayfasında bilgi veriliyor. Ancak adrese tıklandığında sunucunun kayıtlı olmadığını söylüyor. Geçici bir sorun olabilir. Geçen yıl bu sistemi denemiştik.) Makale sonunda benzer ürünleri olan şirketlerin de adresleri verilmiş: Your Command: http://www.yourcommand.com; Classified Warehouse: http://www.classifiedwarehouse.com/index.html; Compassware’s InfoMagnet: http://www.compassware.com . Makalenin fotokopisini benden alabilirsiniz.)

Akıllı ajanlarla ilgili ayrıntılı bilgi aşağıdaki adreste de var: http://www.cs.umbc.edu/agents/ .

Internet üzerindeki bilgi robotlarının listesi (Web Robots Database) için bkz. http://info.webcrawler.com/mak/projects/robots/active.html

Venkat V. Gudivada et al. "Information Retrieval on the World Wide Web", IEEE Internet Computing 1(5): 58-68, September-October 1997. (13 arama motoru anma ve duyarlık değerleri açısından karşılaştırılıyor; bilgi erişimle ilgili temel kavramlara aşina olunması makaleyi anlamayı kolaylaştırıcı bir etmen; fotokopisini benden alabilirsiniz.)

Mustafa Akgül, “Internet’te Tarama Sistemlerinin Kurulması,” Türk Kütüphaneciliği 10(3): 244-264, Eylül 1996. (Unix ile arama motorlarının nasıl kurulabileceğini açıklayan bir makale. Unix ve HTML bilgisi makalenin daha iyi anlaşılmasında bir avantaj.)

Internet üzerindeki bilgilerin filtrelenmesiyle ilgili olarak bkz. Paul Resnick, “Filtering Information on the Internet,” Scientific American 276(3): 62-64, March 1997. (Makalenin fotokopisini benden alabilirsiniz.)

İlan Greenberg and Lee Garber, "Searching for New Search Technologies," Computer 32(8): 4-11, August 1999. (Makalenin fotokopisini benden alabilirsiniz.)


Son güncelleme tarihi: 14 Aralık 1999
Yaşar Tonta
mailto://tonta@hacettepe.edu.tr