ENCYCLOPEDIA BRITANNICA ONLINE
http://www.eb.com/
EB Online, 32 ciltlik Encyclopedia Britannica’nın tamamını ve buna ek olarak basılı kopyasında olmayan binlerce makale ve resmi içermekte. Ayrıca doğal dilde tarama ve A-Z listasi vermekte.130 binden fazla ilgili web sayfasınıiçeren internet directory ola
nağı var.Tarama hizmetiyle EB edtöreri tarafından günlenmiş ve gözden geçirilmiş 72 binden fazla makale, 10 binden fazla resim, fotoğraf, harita vb. ile talaffuz rehberi ve tarihçe bilgisinin de verildiği 75 binden fazla sözcük bulunmakta.Yardımcı kaynak olarak Merriam-Webster olnaklarısunuluyor. Hem basılı hem de elektronik formu var. İki web sitesi sine sahip: Merriam-Webster Online genel başvuru için; World Central çocuklar için. Bunlarda anahtar sözcük girilerek tarama yapıldığında sözcüğün telaffuzu,
tarihsel bilgisi ve anlamı veriliyor. Ayrıca thesaurusdan da tarama yapılabiliyor. Bu sitelerde kelime oyunları, ürünler, şirkete ait bilgiler de bulunmakta.Yayın Hakkı:
EB Online EB.Inc.’a ait.Üyelik:
Kiţiler ve aileler ayda 5 dolara abone olabiliyor.Kütüphaneler, akademik kurumlar, kuruluţlar vb lisans alabiliyor. Bu iţlemler için form doldurmak gerekiyor.Bu forma kredi kart numaralarýnı yazmak istemeyenler fax aracılığığla da form gönderebiliyorlar.EB Online’da tarama sonuçları abonelerin ve ücretsiz deneme hizmetini alanların erişimine açık.
NETLIBRARY
http://www.netlibrary.com/
Netlibrary geleneksel kütüphane olanaklarını elektronik ortamda sunan bir elektronik kütüphane.Netlib’de kitaplara bakmak, e-kitapları ödünç almak, bunları sanal raflara dizmek, yardım almak mümkün.Netlib’in sunduğu olanaklar şunlar:
*Aynı anda çok sayıda cildi incelemek
*Konu, yazar ve eser adından tarama yapmak
*E-kitapları download etmek
*Not almak, iţaret koymak
*Anahtar kelime kullanarak tarama yapmak
*Metinleri highlight etmek
*Print almak.
Amacı:
Kütüphane ve yayıncılara, yüksek kalitede bir eğitim vermede partner olmak.Netlib’in kapsamında yeni e-kitaplara, iş ve teknik e-kitaplara, ücretsiz e-kitaplara, referans kitaplarına erişim olanağı var.
[BARNES &] NOBLE
http://www.bn.com/
Bir elektronik kitabevi olan Noble sitesinde kitap, müzik, e-kart, baskı ve poster, yazılım, magazin seçenekleri kullanılarak farklı yayın türlerine bakmak mümkün. Bunlara bazı örnekler ilk sayfada yer almakta. Ayrıca çocuklar için eserlere, mevcudu tükenmiş eserlere de ulaşılabiliyor. Bazı Avrupa kitapçılarına da link olanağı sunulmakta.
Taramalar quick search ile yapılabildiği gibi ilgili başlık altındaki tür veya kategori seçmek suretiyle de yayınlara ulaşılabiliyor. Herbir yayına ait fiyat, yayın tarihi, editör, içindekiler, yayınevi, review, tasarımcı, ilgili diğer titlelara ait tarama olanağı bilgileri bulunmakta.
Alışverişler hemen yapılabildiği gibi yayın seçip bunu daha sonra alınması için kişinin kendi kartına ekletmesi de mümkün.
Güvenlik sağlanması için kişiye ait bilgiler bir kere alınıp servera yükleniyor ve bu bilgilere internetten erişilemiyor.Ayrıca telefon veya faxla da sipariş verilebiliyor.
Ayrıca review yazıp gönderme olanağı da var.
METU LIBRARY
http://www.metu.edu.tr/home/wwwopac/
ODTÜ Kütüphanesi online kataloğuna web ve telnet erişimi var. OPAC taramasında yazar adı, yer no, konu, eser adı, anahtar kelime, ISSN/ISBN/LCCN ile girilebiliyor.Taramalarda and, or, not kullanılabiliyor.
Sistemde çeţitli konulara ait 160 CD-ROM var. Bunlar sadece ODTÜ üyeleri tarafý
ndan kullanılabiliyor.Ulak
bim Vedes tarafından sunulan Web of Science’a ulaşmak mümkün.User name ve password kullanılarak Silver Platter veri tabanına ulaşmak mümkün. Sistemde dergi, yeni gelen yayınlar, CD-ROM konu ve eser adı , gör-işit materyal, kitap ve CD-ROM’lu dergi listel
eri var.Türkiye’deki ve dünyadaki kütühanelere, kütüphaneci ve araaştırmacılar için web rehberlerine vs erişim var.
Ayrıca kitap sipariş formu, bağlantı adresleri de bulunmakta.
ASSOCIATED PRESS
http://www.ap.org/
Bir haber ajansı olan AP sitesinde tarihçe bilgisinden kitap siparişine kadar pekçok bilgiye erişilebiliyor. AP kapsamındaki yayınlara önce bölge sonra da yayın adı seçilerek ulaşılabiliyor. Dünya, iş, spor, sanat, hava, teknoloji gibi konularda haberlere erişilebiliyor. AP’nin çalıştığı gazete, radyo, Tvile ilgili bilgilere ulaşılabiliyor.
Sitede farklı konu başlıklarına girerek bilgi alınabiliyor.Ayrıca geniş bir fotoğraf arşivi var.Arşiv konu, tarih veya yer adından taranabiliyor. AP üyeleri ve diğer profesyonel resim alıcıları form doldurmak suretiyle password ve user name edinebiliyorlar.
Ayrıca farklı başlıklar altında kitap siparişi yapılabiliyor.Burada kitap adı, yazar adı, fiyat, öz bilgileri var.
WHATIS
http://www.whatis.com/
Whatis özellikle Internet ve bilgisayarlar olmak üzere enformasyon teknolojisi konulrında yoğunlaşmış bir bilgi arama aracı. İki binden fazla ansiklopedik tanım içermekte.Tanım, konu ve diğer siteler cross-reference ile birbirine bağlanmış durumda.
Sistemde spesificbir terim aramak için Quick Search bölümü kullanılabildiği gibi o sözcüğü veya sözcük grubunu kapsayan bütün tanımları bulmak için de Full Search seçeneği kullanılabilir.
TEJM (Turkish Elektronic Journal of Medicine-Official Journal of Ankara Chamber of Medicine)
http://www.bilgi.umedia.org.tr/yayın/tejm/index.html
Tıp konusunda elektonik bir dergi olan TEJM’ın sadece 1997’de v.1 ikinci sayısı yayınlanmış.Sitede yazarlar için gerekli olan bilgiler vb bilgiler var. Konu seçerek o konudaki makalelere ulaşılıyor. Bazı konularda görüntüler de var; ancak bunun için bir download iţ
lemi gerekiyor.