http://thomas.loc.gov/home/thomas2.html
Thomas Legislative Information on the Internet ; Ocak 1995 yılında Library of Congress’in katkıları ile ABD Federal Yasaları hakkında, ücretsiz bir bilgi erişim sağlama imkanı sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir site. Tarama imkanı; InQuery bilgi erişim sistemi Center for Intelligent Retrieval temeli ile Massachusetts Universitesi tarafından geliştirilmiş. Şu an ticari bir firma olan Dataware tarafından bu hizmet sürdürülmektedir.
Web sitesi değişik türde veri tabanları içermektedir. Bu veri tabanları : Thomas Veritabanları , Yasalar, Kongre Kayıtları ve Committee Information’dır. Herbir veri tabanı daha ayrıntılı veri tabanlarına da sahiptir. Örneğin: Thomas veritabanı House Floor This Week (haftalık Kongre programı), House Floor Now (günlük Kongre programı), Quick Search of Text Bills gibi veri tabanları içermektedir.
Site kullanıcıları değişik türde bilgi etme imkanına sahiptir. Örneğin herhangi bir kanun için yapılan oylamada hangi senatörlerin ne şekilde oy kullandığı gibi. Ayrıca bazı kayıtları görüntülü veya sesli olarak elde etme imkanı da var.
Ayrıca Thomas Jefferson dönemi ile ilgili tarihi dokümanlara da erişmek mümkün.
Tarama: Thomas Legislative sayfasında tarama iki şekilde olmaktadır . Birincisi yasa veya kanunların numarasına göre (hukukçular için pratik bir yol) , ikincisi gireceğiniz tarama kelimesi ile .
Siteden diğer Kongre(yasama) ile ilgili web
sayfasına linkler mevcut.Ayrıca Library of Congress’in yasama , yürütme , yargı
ve yerel-merkezi hükümet sayfalarına linkler mevcut.
Site’nin
kullanım istatistiklerine saatlik, günlük, Client Domain’ler tarafından yapılan
transfer oranları ve herbir arşiv bölümünden yapılan toplam transfer
istatistiklerine erişmek mümkün.Örnek olarak 1998 yılında bu siteden
Türkiye’nin yaptığı download istatistiğini verebiliriz.
Total Transfers by Client Domain:
%Reqs %Byte Bytes Sent Requests Domain
0.01 123786222 10367 | tr Turkey
Yargıtay’ın online sayfası özellikle ülkemizdeki hukukçular için çok önemli. Çünkü bazı davalarda Yargıtay’ın aldığı kararlar emsal alınarak sonuca varılmaktadır.
Sayfa Yargıtay Bilgi İşlem Merkezi tarafından hazırlanmış. Sayfanın güncellenme sıklığı, sayfada taramaya açık dosyaların miktarı, kullanım istatistikleri vb. konularda herhangi bir bilgi verilmemiş.
Yargıtay’ın web sayfasında ; Atatürk ve Hukuk (Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı öncesi ve Cumhuriyet Dönemi’nde yaptığı hukuk ile ilgili konuşmaların metinleri yer alıyor) Atatürk resimleri, Yargıtay’ın tarihçesi, Yönetim, Mevzuat Bankası, Dosya Sorgu ( Hukuk Dairesi ve Ceza Dairesi ), Emsal (Emsal Arama, Kavramdan Arama, Kanun Mad. Arama ve İçtihadı Birleştirme Kararları bölümleri mevcut) Kanun Arama, Yönetmelikler (Yönetmelik arama), Diğer Dokümanlar ve Bağlantılar kısımları bulunmaktadır.
Mevzuat Bankası kısmında indeksler listesi verilmiş.(Alfabetik Sırada Kanun Indeksi, Kanun Hükmünde Kararnameler Indeksi vb.)
Bağlantılar kısmında ise hukukçuların web sayfalarına linkler yapılmış(Türkiye Barolar Birliği,İzmir Barosu, Konya Barosu, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı,Sinan Öztürk (avukat),Çağdaş Bahar (K.Maraş/Göksun Adliyesi mübaşiri) web sayfalarına linkler mevcut…
Yardım kısmı aktif değil.
Tarama : Tarama sayfa içerisindeki bölümler içerisinde yapılabiliyor. Örneğin Arşivcilik ile ilgili bir kanun maddesini arıyorsanız Kanun Arama bölümüne giderek tarama cümlenizi yazıyorsunuz. Tarama ile ilgili açıklayıcı bir bilgi yok. Sadece Eklentileri Göster ve Bulunan Satırı Göster seçeneği verilmiş. Bulunan Satırı Göster seçeneği işaretlendiğinde de aynı sonuçları veriyor. Fakat sadece tarama cümlesinin geçtiği satırlar da sıralanıyor. (Çok uzun kanun metinleri için belki kullanışlı olabilir) Kanun maddeleri ise word formatında yazıldığı için puntoların büyük olması sebebiyle ekran üzerinden okunması biraz zor oluyor.
Grolier Multimedya ansiklopedisi’ne bağlandığınızda ana sayfada GME (Grolier Multimedia Encyclopedia) ile ilgili bilgi veriliyor. Grolier Multimedya Ansiklopedisi 37.000 makale (içerisnde Academic American Encyclopedia’yı da kapsıyor) içermektedir. Sayfada GME’nin multimedya özellikleri hakkında bilgi verilmiş. Bu multimedya özellikleri arasında atlaslar (şehirler, ülkeler, tarih atlasları vb.) , resimler, ses kayıtları, bayraklar yer alıyor. Timelines (mö. 6000-ms2000 ) ve Brain Jam (genel kültür amaçlı dijital magazin bölümü) kısımları da yer almaktadır.
Ansiklopediyi kullanmak için abone olmak gerekiyor (Grup kullanımı veya bireysel abonelik seçenekleri var) Eğer isterseniz 2 haftalık deneme hesabı açtırmanız mümkün. Bunun için sadece deneme hesabına kayıt yaptırmanız yeterli. Online deneme hesabı olanlar üye kısmından girdiğinde karşılarına GME tarama ekranı çıkıyor.
Tarama : Tarama ekranı iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım kullanıcıların rahatça kullanabilecekleri kelime tarama ekranı, bu kısımda aranan kelimeyi Article text veya Article titles şeklinde aramamız mümkün. Advanced Search kısmı ise iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, tarama seçeneklerini fotoğraf, harita ve fact boxes (fact book gibi) spesifik olarak arama seçenekleri ile sınırlandırmamıza yarıyor. İkinci kısımda ise konu kategorilerinden seçme yaparak aradığımız konu ile ilgili alanları belirlememiz mümkün.
Taramanın sonuçları ilgililik oranına göre makalenin adı ve açılaklayıcı bir iki cümle ile birlikte sıralanarak veriliyor.
Makalelerin herbiri imzalı ve bibliyografyası mevcut. Makalelerin içerisinde çok sayıda ilgili konulara link yapılmış.
Her makalenin sol üst kısmında (eğer varsa) makale ile ilgili harita, fotoğraf ve linkler (bu linkler GME tarfından seçilmiş konu ile ilgili web sayfalarını içeriyor.)
“Ottoman Empire” şeklinde yaptığım taramanın sonucunda 16 makale’ye eriştim , bunlardan Ottoman Empire başlıklı makalenin linkler kısmından bulduğum bir adresi vermek istiyorum.
http://www.turkey.org/ Bu adres Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği web sayfasına ait. Bu adreste ülkemizin ekonomi, politika, kültür, turizm, güncel konular vb. konular yer alıyor. Görmenizi tavsiye ederim.
Oxford English Dictionary’nin web sayfası Oxford English Dictionary hakkında bilgi sunan bir adres. Malesef henüz online olarak Oxford English Dictionary kullanıma açılmamış. Mart 2000 yılında online kullanıma açılacağı belirtilmiş.
Mustafa YALÇIN