H.Ü. Kütüphanecilik Bölümü

KÜT 655: Elektronik Bilgi Kaynakları ve Bilgi Hizmetleri (Güz 1999)
Yaşar Tonta
tonta@hacettepe.edu.tr

Haftalık Ders Programı


Ders saati: Salı 9:10-12:00

Ders sorumlusu: Yaşar Tonta (e-posta: tonta@hacettepe.edu.tr)

Dersin amaçlary: Bu dersin temel amacy ağ aracylyğyyla erişilebilen bilgi kaynaklarını ve bilgi hizmetlerini incelemektir. Derste elektronik bilgi kaynakları (elektronik dergiler, veri tabanları, vd.) ve bu kaynaklara erişim için gereken programlar (arama motorları) üzerinde durulacak, elektronik bilgi hizmetlerinin gerektirdiği teknolojik (alt yapı), ekonomik (maliyet), yönetimsel (derme geliştirme, arşivleme, lisanslar vd.) hususlar irdelenecektir.

Okuma parçaları: Belirli bir ders kitabı yok. Her hafta için kısa bir giriş yazısı, okunması gereken kitap ve makalelerin listesi ile ziyaret edilmesi gereken web sitelerinin adresleri ilgili haftanın ayryntılı ders notunda verilmektedir. (Ders programına ve ders notlarına http://yunus.hun.edu.tr/~tonta/courses/fall99/kut655/ dizininden erişilebilir. Ders notlarında konuyla ilgili bazı kaynakların elektronik kopyalarına da bazı bağlantılar yapılmıştır. İstediğiniz takdirde ders notlarının ve ilgili kaynakların tam metinlerinin basılı çıktılarını yazıcıdan alabilirsiniz. Elektronik kopyası olmayan kaynakların bir kısmının fotokopileri de derste sağlanacaktır.)

Dersin gerekleri: Derslere devam zorunludur. Öğrencilerin her derse programda belirtilen makaleleri okuyarak, web sitelerini inceleyerek hazırlıklı gelmeleri ve derslerde tartışmalara katılmaları gerekmektedir. Dersin adından da anlaşılacağı üzere, bu dersin bir gereği olarak Internet üzerindeki birçok bilgi kaynağını inceleyecek, elektronik bilgi hizmeti veren kuruluşların Web sitelerini ziyaret edecek ve deneyimlerinizi sözlü ya da yazılı olarak aktaracaksınız. Ödevlerinizi tamamlayabilmek için Internet’e erişiminiz olması gerekmektedir. Bu bakımdan, eğer henüz bir Internet hesabınız yoksa, bir an önce Bilgi İşleme gidip bir hesap açtırmanızda yarar var. (Bu zamana dek hiç/pek bilgisayar ya da Internet kullanmadıysanız, Netscape, Internet Explorer gibi tarayıcılara (browsers) aşina değilseniz, belki de bu ders sizin için değil.) Dönem ödevi olarak belirli bir konu incelenerek sınıfta sunulacaktır. (Ödevlerle ilgili ayrıntılar ayrıntılı programda yer alacaktır.) Yıl sonunda final sınavı yapılacaktır.

Not: Haftaya aşağıdaki kaynakları okuyarak gelmenizde büyük yarar var:

  1. F.Wilfrid Lancaster and Beth Sandore, Technology and Management in Library and Information Services. Champaign, IL: Univ. of Illinois GSLIS, 1997. 13. bölüm: “Libraries and the Internet”. (Fotokopisini benden ödünç alabilirsiniz.)
  2. Uta Grothkopf, "Bits and bytes and still a lot of paper: astronomy libraries and librarians in the age of electronic publishing." Astrophysics and Space Science 247: 155-174, 1997. [Çevrimiçi] Elektronik kopya: http://www.eso.org/libraries/bits-and-bytes/. (Makale adının “astronomi kütüphaneleri” olmasına aldırmayın. Elektronik yayıncılık konusundaki en kapsamlı ve genel makalelerden birisi.)
  3. Yaşar Tonta. "Türkiye'de Bilgi Hizmetleri ve Internet: Temel Sorunlar ve Politika Geliştirme," Türk Kütüphaneciliği 11(3): 217-232, Eylül 1997.[Çevrimiçi] Elektronik kopya: http://yunus.hun.edu.tr/~tonta/yayinlar/biltop.htm.
  4. Yaşar Tonta. “Elektronik Yayıncılıkta Son Gelişmeler.” [Çevrimiçi] Elektronik kopya: http://yunus.hun.edu.tr/~tonta/yayinlar/eyayin99.doc.
  5. Yaşar Tonta. “Elektronik Yayıncılık, Bilimsel İletişim ve Kütüphaneler,” Türk Kütüphaneciliği 11(4): 305-314, Aralık 1997. [Çevrimiçi] Elektronik kopya: http://yunus.hun.edu.tr/~tonta/yayinlar/eyayin97.htm.

Haftalık Ders Programı


Last updated: 12 October 1999
Yaşar Tonta
mailto://tonta@hacettepe.edu.tr