Deniz TÜMER

KUT 655 : Elektronik Bilgi Kaynakları ve Bilgi Hizmetleri

dtumer@baskent.edu.tr
denizt@hacettepe.edu.tr



 

Boğaziçi Üniversitesi Online Kütüphane Kataloğu

   Boğaziçi Üniversitesi Online kütüphane hizmetlerini  kullanabilmek için www.library.boun.edu.tr adresine bağlnmak yeterlidir. Referans sayfasında ve diğer sayfalarda resim türü dosya olmadığı için erişim çok rahat sağlanabilmekte.

   Sayfa geldiğinde kullanılacak işe yarayan seçenekler :" Catolog search, Electronic services, ınternet resources, your patron record, ve search this site" dır.
 
    Catalog Search modülü hemen hemen tüm çevrimiçi katalogların verdiği tarama hizmetini vermektedir. İlgili tarama kriterleri: Author, Title, Journal title, Subject, Keyword, LC number, Dewey call number ve Local call number ( yerel sınıflama numarası kütüphane tarafından tezlere verilen numaradır; tez numarası bölüm kodu ve tezin yılına göre verilir, tezleri yazar, başlık, konu vs. ile taramak için katalog menüsüne dönüp ilgili indekste tarama yapmak gerekir) dir.
 
   Your Patron Record kütüphane kullanıcılarının ödünç kitap alabildiği kişisel hesaplarını kullanmalarına yönelik web sayfasında bulunan çok yararlı bir hizmettir.

   Electronic service bölümüde, online veritababanlarının, elektronik dergilerin bulunduğu bir modüldür. Servisin en önemli hizmeti Ask a librarian adı verilen online referans hizmetinin verildiği bölümdür. Her soru 48 saat içinde cevaplandırılır. CD-Rom Database server ; üzerinde tüm kampüs 38 akademik veritabanını kullanabilir. Electronic journals bölümünde ise SwetsNet 'in sağladığı elektronik dergilerin tam metinlerine erişilebilir(password sayfada bulunmaktadır).
 
 

Duke Üniversitesi Online Kütüphaneleri

  Duke üniversitesi kütüphanelerine, online olarak erişililip basit bir katalog taraması yapılmak istendiğinde; üniversiteye bağlı 17 kütüphanenin irili ufaklı her çeşit materyal bulunduran  dermeleri üzerinden, bilinen opsiyonlar kullanılarak tarama yapılabilir. Bu modülün non-web versiyonuda telnet yoluyla kullanılabilir.
  Ama bu, işin en bilinen kısmı. Verilen hizmeti anlatabilmek için sayfalar yazmak gerekir herhalde.. Burada isimlerini sayamıyacağım kadar çok veritabanı Duke Üniversitesi Kütüphaneleri online hizmetinin bir parçasını oluşturuyor. Bütün bunların
nasıl kullanılacağı Guide to library research bölümünde sorgulamanın tekniğine inerek detaylı bir şekilde anlatılıyor.
 
   Ben burada Duke üniversitesi online kütüphane hizmetini, en azından, Türkiye'de aynı hizmeti vermek durumundaolan online kütüphanelerle karşılaştırmak istemiyorum. Bu hizmeti yakından tanımak için , herkese bi bakmalarını öneriyorum.
 



 
 

BirNumara Yayıncılık: Sinema ve Aktüel


  Sinema derginin elektronik versiyonu. Basılı olanına göre haliyle daha sınırlı. Ayın filmlerinin tanıtıldığı bir bölüm var.
Ayrıca film müziklerini bulabileceğimiz yerler, en son çokan DVD ler ile ilgili yararlı bilgiler bulmak mümkün...Fakat derginin " bizimde bir elektronik dergimiz  olsun " mantığıyla çıkarıldığı her halinden belli...
 
  Aktüel dergisi sinemaya nazaran daha dolu bir elektronik dergi. Basılı halinde bulunan hemen hemen tüm yazılar burda da var.
BirNumara yayıncılık Garildi Arşivi adını verdiği, tüm yayınlarının taranabildiği bir tarama motoru üzerinden geriye dönük tüm belgelerini taratabiliyor. ( Garildi : Gazete arşivi ve İletişim dizgesi) Bu tarama motorundan ayrıca Cumhuriyet Gazetesi, Sabah ve Yeniyüzyıl gazeteleride taranabiliyor.